Historien bag

Historien bag

 

Lokalhistoriske traditioner får stor indflydelse på smag og udseende!

 

Karlslunde er idag en del af Greve Kommune.

 

Men allerede i det 17. århundrede begynder navnet ”Karlslunde” at vinde indpas. Uden for de lokale gårde lå markerne, gadekæret, kirken og andre fælles ting. Og den dag i dag ligger de fine stråtækte huse, Kirken og gadekæret der stadig. Kirken kan dateres helt tilbage til år 1180 og er utrolig smuk. Byen fik sin egen mølle i 1872 og har i dag bevaret møllen – dog uden de fire møllevinger, som oprindelig var på fra begyndelsen. .

 

Møllen spiller en central rolle i mange år efterfølgende for landsbyen – og nabolandsbyerne, idet møllens ejer var bager og derfor malede han hvede til hvedemel. Det har bla. inspireret til, at Bryglauget - som en hyldest til den driftige bager og produktionen i landsbyen - vælger at lancere Mølle Bryg.

 

Bryglauget ønsker at hylde de danske national-retter og ikke mindst den betydning som de danske Kroer har haft for udviklingen i lokalområdet. Bryglauget ønsker at hylde de danske nationalretter som ofte findes på "landevejs-kroerne" og dermed det danske smørrebrød. Smørrebrød er en speciel dansk tradition som både vi – men også turister efterspørger når de kommer til Danmark. Og netop med en kendt kro i Karlslunde – Korporals Kroen - var det naturligt at vi vil lancere Korporal Bryg.

 

Mosede Fort er et kystværk, opført ifølge forsvarsloven af 1909 med det formål at bekæmpe landgangsforsøg i Køge Bugt. Anlægget var udstyret med store kanoner og blev oprindeligt kaldt ”Mosede Batteri” – men i folkemunde blev anlægget kaldt Mosede Fort. Det er en særdeles vigtig forsvarsstilling i den danske historie og derfor naturligt at lave en hyldest til de folk som stod vagt om Danmark. Der til kommer at Kommunen og en række Fonde har ydet en stor indsats for at bevare dette historiske pejlepunkt. Derfor lancerer vi Kanon Bryg direkte afledt af de kanoner som beskyttede Danmark.

 

Inspirationen til Strand Bryg kommer ganske naturligt. Når man sidder på en hyggelig restaurant lige ud til Køge Bugt, med lyden af bølgeskvulp og duften af tang og saltvand – så skulle vi lancere en "kyst-bryg" - og vi valgte derfor navnet Strand Bryg. Køge Bugt tiltrækker mange folk til området især pga. naturen og havet – og da man nu kan sidde på flere rstauranter helt ud til Kysten og få en dejlig frokost – så skal den ledsages af en unik smagsoplevelse med inspiration fra "kysten". Derfor lancerer vi Strand Bryg.

 

Kildebrønde Bryg er en hyldest til Bondesamfundet og det at gøre "jord til bord". Kildebrønde Bryggen tager sit udgangspunkt i Kildebrønde Frugtplantage, hvor folk fra nær og fjern kan komme helt tæt på naturen. Børn og voksne kan besøge Kildebrønde Frugtplantage og plukke æbler og jordbær eller købe nye danske kartofler. Derfor har Kildebrønde Bryggen også en flot gylden farve og smagen har et frisk strejf af frugt.

 

Hedebo Bryg er en hyldest til en ældgammel tradition fra netop Hedebo egnen ved Tune. Kvinder i området omkring Tune og Roskilde fremstillede nogle unikke og karakteristiske hvide syninger fra år 1700 til ca. 1850. Tekstilerne blev produceret til eget brug og bønderne brugte syningerne på beklædning og som pynt i bondestuen. Bønderne på Hedebo- egnen vævede og blegede stoffet i solen, så det blev helt hvidt.

Det blev et meget glansfyldt produkt af høj kvalitet. Dermed passer det godt til de traditioner som Bryglauget lægger vægt på nemlig kvalitets-håndværk. I dag er Hedebo nok mest kendt for det lokale Hedebo løb og det rekreative områder der omkranser Tune (Hedeland).

 

Vi er således stolte af, at kunne lancere smagsfulde ØL der har fokus på de kærneværdier der binder lokalsamfund sammen - nemlig historiske pejlemærker og kvalitetshåndværk. Derfor er alle ØL brygget med kærlighed til smagen og med et ønske om at sætte fokus på de gode historiske traditioner.

 

Historiske pejlemærker, der kendetegner Karlslunde og nabobyerne Tune og Karlstrup

 

  • Karlslunde Mølle:
  • Mejeriet: rygtet siger, at ideen til at udvikle Yogurt A38 stammer her fra.
  • Karlslunde Kirke : Bygget i år 1180 - 1190
  • Kirken i Tune: Ældste bygning i Tune (dateres til omkring år 1110)
  • Mosede FORT: Greve’s særlige betydning for det danske forsvar
  • Karslstrup Kirke : Bygget i 1100-tallet
  • Korporal Kroen
  • Hedebo
  • Besøg Greve Kommune

 

 

 

 

 

Karlslunde Bryglaug’s historie

 

Karlslunde Bryglaug er et lokalt forankret Bryglaug, som i dag består af flere øl entusiaster. Det er den klassiske historie om, at det hele startede i et bryggers i Karlslunde Landsby i 2014 og som så sidenhen udviklede sig fra amatør-status til et professionelt Bryglaug. Ideen udspringer bla. af de stolte traditioner som Karlslunde Landsby havde for at producere fødevarer både mejeri- og kornprodukter. En af vel nok Danmarks mest kendte mejerister Rasmus Tolstrup (også kendt som Ostekongen) forpagtede mejeriet som var i drift helt op til 1975. Mejeriet var således grundstenen i det der sidenhen blev til Tolstrup Cheese A/S – én af Danmarks største oste leverandører. Tolstrup Mejeriet er kendt for at producere oste af høj kvalitet – og især Samsø osten kender de fleste danskere. Det er med grobund i disse stolte håndværksmæssige traditioner, at vi ønskede at starte et Bryglaug, der sætter den gode smag i centrum.

 

Læs mere om mejeriet på http://www.karlslunde.dk/bygninger/mejeriet.htm

Filosofien bag Karlslunde Bryglaug

– Smagen i centrum!

 

Karlslunde Bryglaugs formål er at eksperimentere med kvalitet i råvarer og udfordre smagsløgene – præcis som historien beskriver det med produkterne fra hhv. Mejeriet og Møllen i Landsbyen. Men i stedet for selv at udvikle en færdigbrygget øl – så sker udviklingen med inspiration fra kundernes feedback og derefter i tæt samarbejde med det bryggeri som Bryglauget finder bedst kan løse opgaven. Dermed har Bryglauget ikke eget kommercielt bryggeri – men udelukkende lokale faciliteter til at eksperimentere med smagsoplevelser. Når vi får en god idé og ønsker at virkeliggøre den så sker det i tæt samarbejde med det bryggeri, som Bryglauget vurderer bedst kan løse opgaven dels med at brygge øllet og dels med at gøre bryggen kommerciel. .

 

© 2016 Karlslunde Bryglaug